bymuseet i bergen museene | damsgård hovedgård

Damsgård Hovedgård

Et eventyrslott i miniatyr

Bergen var en stor, travel og rik by på slutten av 1700-tallet. For byens overklasse var det populært å bygge herskapelige lyststeder i landlige omgivelser, for selskapelighet, rekreasjon og kanskje litt gårdsdrift. Omkring 1800 fantes hele 70 slike lyststeder i Bergens omegn. Det flotteste av dem alle var Damsgård, som ubeskjedent vendte sin prangende og slottsaktige fasade mot både skipstrafikken og byen.

Roseblomstring
Se bildeserien

Damsgård ble bygget i 1770-årene for generalkrigskommisær Gyldenkrantz.

Damsgård Hovedgård er rokokkoarkitekturens hovedverk i tre i Norge og Europas kanskje best bevarte trebygning fra denne perioden.

I1983 – 1993 gjennomgikk anlegget en omfattende sikring, konservering og restaurering. 

Interiørene gir et enestående bilde av et bergensk lyststed på 1700- og 1800-tallet, og hagen er gjenskapt slik den kan ha vært i 1780-årene, med autentiske prydplanter, grønnsaker, urter, busker, trær, statuer og springvann.

Denne sommeren står bevaring igjen i første rekke. I  juni er et stort stillas det mest synlige beviset på at tårnet blir restaurert på nytt. Hordaland fylkeskommune bevilget i vår 250 000 kroner til jobben, og arbeidet blir ferdig i løpet av juli.

Utbedring av veggen, som fikk en alvorlig knekk etter en bilulykke i fjor, blir også utført denne sommeren.  Tilgjengeligheten i huset vil derfor være noe redusert.

Ibis film AS sin fine film " Det lille slottet"  hadde premiere på Damsgårdsdagen søndag 15.juni. Filmen vil  bli vist  på visningssteder i Bymuseet i løpet av sesongen.  Dette annonseres etter hvert.

I anledning 200 årsjubileet for  Eidsvollsmennene fra Bergen sitt lystige lag på Damsgård hovedgård i mars 1814,  inviteres byens befolkning på hagefest  lørdag 30.august.

Hageutstillingene i fruens og herrens hager kan  nytes hele sesongen i museets åpningstid,  gjerne med forfriskninger fra hovedgårdens kafe.

I kafeen serveres nystekte lapper, sjokoladekake, te, kaffe og ripssaft.

Her selges også postkort, brosjyrer og et lite utvalg bøker og suvenirer. 

I kjelleren er det i år en plakatutstilling om trær i Norge.

Velkommen!

 

Del dette med andre:
Bilde til: 
	Foto: Regin Hjertholm

Foto: Regin Hjertholm

Bilde til: 82_3

Kontakt:

Telefon:47 97 95 84
Adresse:Alléen 29
5160 Laksevåg
damsgard.hovedgard@bymuseet.no

Åpningstider

30.05.2015 - 30.08.2015
daglig:1200 - 1600


 


Damsgård hovedgård er nå stengt for denne sesongen.


   

Bilde til: 82_1
Bilde til: 82_4