Nyheter / Bergens historie på spesialdesignede gaveartikler

Bergens historie på spesialdesignede gaveartikler

Tekst og foto: Ove Sjøstrøm

En av historiene som inspirerte designerne da de laget kolleksjonen, er av det romantiske slaget. På en lærsko som kan stamme fra et bryllup i Bergen på 1200-tallet, står det skrevet på latin:

«Kjærligheten overvinner alt».

Det vakre budskapet i runeskrift på latin er brodert på skoen med silketråd. Arkeologene vet også at teksten er en del av et sitat av den romerske forfatteren Vergil ( 70-19 år f.Kr.).

- Litt uvanlig å skrive latin med runer. Dette tyder på at personen som bestilte skoen kjente til latin og var av høy rang. Kanskje skoen ble brukt i et bryllup, sier arkeolog og førstekonservator Sigrid Samset Mygland.

Hun viser den skjøre lærskoen. Den ble funnet under utgravningene på Bryggen fra midten av 1950-tallet. Skoen står utstilt på Bryggens Museum. En kopi er laget for vise hvordan den så ut da den var ny på 1200-tallet.

Inskripsjonen på skoen finner du igjen i kolleksjonen på et lekkert halstørkle.

Lokale designere
Gjennom et samarbeid med designfirmaet UND har Bymuseet i Bergen fått laget kolleksjonen med temaer fra kulturskattene på Bryggen i Bergen. UND ble stiftet for fronte norsk design. Med i selskapet er designere, innovatører, kremmere og detaljister. Selskapet holder til på Bryggen.

Daglig leder og designer Charlotte Larsen i UND snakker begeistret om samarbeidet med Bymuseet i Bergen.

- De har en skattkiste som det er lett å bruke i design av produkter. Vi har tatt tak i to historier fra samlingen, skoen med inskripsjonen og en stor leidang fra 1200-tallet som er risset inn på en runepinne, sier Larsen.

«Her farer den havdjerve»

Flåten med skip, den såkalte leidangen, tilhørte Håkon Håkonsson, konge i Norge fra 1217-1263. Leidangen på runepinnen teller 48 skip, og designerne har brukt motivet på sjalene i kolleksjonen.

Trolig var 5000 soldater om bord, en sjettedel av Norges militære styrke på 1200-tallet. En kopi av runepinnen var med romfergen Columbia ut verdensrommet i 1984. I tillegg til leidangen, inneholder den også en inskripsjon i runeskrift: «Her farer den havdjerve».

- Dette er fin måte å skaffe Bymuseet i Bergen mer oppmerksomhet. Når noen kjøper et flott produkt med små historier om byen vår, da snakker vi også god kulturformidling, sier Larsen.

Selges på Bryggens Museum
Alle produktene er pakket inn i en elegant konvolutt med informasjon om museet og historiene som er brukt som inspirasjon for produktene. Det er gratis å besøke butikken på Bryggens Museum hvor produktene i kolleksjonen er til salgs.

- Tanken bak er at det skal være mulig å få kjøpt noe fint i god kvalitet, som man også kan lære noe av, sier Astrid M. Strømsnes, markedssjef for Bymuseet i Bergen.

I utlandet har museer i mange år solgt kvalitetsprodukter med kulturhistoriske temaer. Nå lanserer også Bymuseet i Bergen den første kolleksjon i museets historie.

- Produktene i kolleksjonen er en perfekt gave, enten til jul eller ved andre anledninger.

Ny kolleksjon
Kolleksjonen ble lansert i november i 2016.

- Kommer det flere produkter?

- Dette er starten på et større produktviklingssamarbeid, og vi er allerede i gang med neste prosjekt inspirert av Gamle Bergen Museums historie.

- Nå håper jeg bergenserne kjenner sin besøkelsestid og sikrer seg en fin gave til seg selv eller noen man er glad i, forankret i byens stolte historie, sier Strømsnes.

Bryggens Museum er åpent: Mandag - fredag kl. 11-15, Lørdag - søndag 12-16. Gullskoen Museumkafe og butikk er tilgjengelig uten museumsbillett.

Legender i gull

Eventyrlige arkeologiske skatter fra den bulgarske trakiske oldtidskultur. På Bryggens Museum fra 2. september.

Branntilløp på Bryggens Museum fredag 10. mars 13.35

Branntilløp på Bryggens Museum i snekkerverkstedet er nå slukket og alt under kontroll. Brannvesenet jobber nå med å tømme de berørte området for røyk. De ansatte er tilbake på kontorene.

Fortid møter fremtid i nytt publikumsbygg i Gamle Bergen Museum

Onsdag 1. februar lanserte Bymuseet i Bergen planene for et nytt publikumstilbud i Gamle Bergen Museum. Det nye bygget skal gi et helårstilbud til museets gjester og bli en ny møteplass i nærmiljøet. Vinneren av arkitektkonkurransen for nytt publikumsbygg i Gamle Bergen er danske AART architects AS.