Nyheter / HYPERBOREERNE

HYPERBOREERNE

Arkeologens møte med Hyperboreerne

Av: Janicke Larsen/Formidlingsleder, Bymuseet i Bergen

I januar 1991 reiste jeg til Tromsø for å studere jus. I en guffen leilighet i en fremmed by i mørketiden, følte jeg meg ikke fullt så tøff som jeg hadde gjort før jeg reiste. Jeg fikk ikke sove og ble sittende oppe om natten for å se på de direktesendte TV-bildene fra Gulfkrigen. Det var en skremmende og ny opplevelse, og tøffheten min ble ikke akkurat større. Og så døde kongen! Verden var ikke lenger den samme.


Heldigvis skulle jeg snart starte studiene og få annet å tenke på. Og det fikk jeg. Da jeg få dager etter kongens død gikk med sommerfugler i magen til informasjonsmøtet for jusstudiet, tok mitt karrierevalg en uventet vending. For å gjøre en lang historie kort: dagen etter sluttet jeg på jussen og begynte å studere sosialantropologi.
Gjennom sosialantropologien møtte jeg arkeologien som ble min følgesvenn i mange år, gjennom delfag, grunnfag, mellomfag, storfag, hovedfag og senere en doktorgrad.


TILFELDIGHETER


Janicke Larsen med en 3000 år gammel gullgjenstand fra utstillingen.


Mitt valg av yrke var tilfeldig. Og heldig. Norges lover ble byttet ut med en helt annen litteratur, og i min nye historiskfilosofiske nordboertilværelse ble jeg ble kjent med Fridtjof Nansens bok «Nord i tåkeheimen». Her beskriver han den greske myten om hyperboreerne, et fredelige, flott folk så langt nord at ikke nordavinden kunne nå dem. For hellenerne symboliserte den nordlige retningen visdom og innsikt, og i følge myten skal Apollon ha sendt et delfisk tempel mot nord, bygget av bier og bestående av bivoks og fjær.
En sky av svaner skal ha kommet flyvende til det fantastiske tempelet for å rense det. Etterpå satte svanene seg på gjerdene og Gudens helende gullpil ble lagt i tempelet. Hvordan og når myten oppstod, og hvor Hyperborea var, skal jeg ikke begi meg inn på å diskutere, men om vi leser Nansen så ser vi at den tyske Adam av Bremen (på midten av 1000-tallet) mente hyperboreerne var skandinavere. Dermed har vi en myte som på et underlig vis knytter gammel krigerkultur i middelhavs- og svartehavsområdet med oss her i nord.


Utstillingen blir vist på Bryggens Museum til 10. desember.


KULTURSKATTER

Og nå, 25 år etter mitt første møte med hyperboreerne, slo tilfeldighetene til igjen. En hektisk januardag i 2016 mottar jeg en telefon med spørsmål om Bymuseet i Bergen er interessert i å vise en utstilling med bulgarske kulturskatter. Fra den trakiske krigerkulturen ved Svartehavet! Etter noen korte oppfølgingsspørsmål går det opp for meg at det vi blir tilbudt er på nivå med at Norge skulle sende Borgund stavkirke, Osebergskipet og hele Nidarosdomen til utlandet på tur samtidig.
Dette var stort! Jeg sa ja. Og resten av ledelsen i museet sa ja. Heldigvis!

Les mer: Opp i europeisk førstedivisjon
Les mer: Verdt sin vekt i gull


EN MYTISK VERDEN

Utstillingen Legender i gull gir oss innblikk i en fantastisk mytisk verden og viser praktgjenstander fra den trakiske krigerkulturen, noe som kan gi enhver arkeolog tårer i øynene. Vi viser den Panagyriske gullskatten og gullarbeider av en håndverksmessig utførelse som er nærmest ubegripelig. Dette er ikke en utstilling bare for dem som liker myter og gull. Dette er ikke en utstilling bare for arkeologer og filologer. Dette er en utstilling for alle som har et snev av eventyrlyst og fantasi. Dette er en drøm!

Og jeg møter igjen hyperboreerne, på vinkar i keramikk og på mugger av gull. På en mugge i sølv kan vi se Modergudinnen og Apollon stige opp til himmelens tak i to bevingende vogner som definerer det hellige rommet i Apollons hyperboreiske tempel.


I høst er Bryggens Museum og utstillingen Legender i gull mitt tempel! Jeg visste det var en grunn til at tilfeldighetene førte meg til eventyr og ikke jus!

Andre nyheter

Sykkel-VM i Bymuseet

Få et glimt av folkehavet fra toppen av Rosenkrantztårnet. Hei frem syklistene under fellesstart menn fra plenen foran Damsgård Hovedgård. Opplev flere tusen år gamle arkeologiske skatter på Bryggens Museum. Vær med oss å feire VM!

Sandviksdagene 9. - 10. september 2017

Opplev kulturlivet i Sandviken- kom og bli med! Alle arrangement er gratis denne helgen.
Flere nyheter