Nyheter / Vi bygger ny hovedutstilling til Bryggens Museum!

Vi bygger ny hovedutstilling til Bryggens Museum!

Bryggens Museum holder stengt for bygging av ny utstilling fra 4. september 2018 til mai 2019.

Siden Bryggens Museum åpnet i 1976 har det fortalt historien om middelalderens Bergen. De massive arkeologiske utgravningene på Bryggen på 50-, 60- og 70-tallet hadde gitt forskerne et rikt bilde av bylivet, og et museum ble bygget på utgravningstomten for å fortelle denne historien. Her kunne både lokale og tilreisende se restene av byens eldste bebyggelse, og oppleve livet i en middelalderby gjennom et utvalg av de rike gjenstandsfunnene. Hovedutstillingen ble bygget om i 1986, men har siden den tid bare hatt mindre oppdateringer.

BryggeskipetBygningsrestene

Bryggeskipet og bygningsrestene fra byens første århundre har i over 40 år dannet kjernen i de faste utstillingene på Bryggens Museum

Det er kanskje lett å tenke seg at dette ikke gjør så mye. Museet handler jo tross alt om middelalderen, og kan virkelig denne ha forandret seg så veldig siden 80-tallet? Svaret er kort og godt ja, det vi vet om middelalderen har helt klart endret seg. Siden siste oppdatering har det blitt skrevet 9 doktoravhandlinger og over 25 master- eller hovedoppgaver som baserer seg bare på Bryggen-materialet alene, i tillegg til et utall artikler og andre publikasjoner. De nasjonale og internasjonale fagfeltene har også som helhet gått framover, og ny arkeologisk og historisk forskning lar oss forstå denne perioden på nye måter. Det er ikke bare det vi vet om Bryggen i middelalderen som har endret seg, men det vi vet om hele verdenen som omga dette samfunnet. Det ble gjort godt utstillingsarbeid i 1976 og 1986, men etter over 30 års tjeneste er det på tide med noe nytt.

I løpet av ni måneder skal alle museets utstillingsarealer pusses opp eller bygges om, og en ny fast utstilling lages. Mengder av gjenstander som ikke har vært stilt ut før skal fram fra magasinene, og skal gi et glimt av liv og hverdag i en tid og samfunn som for lengst er historie. Om livene til menneskene som bodde her. Hva slags klær de gikk i, hva slags redskaper de brukte, hva de spiste og hva de bodde i; Hva de døde av og hva de levde for.

Følg oss på Facebook/Bymuseet eller sjekk nettsidene våre for oppdateringer etter hvert som arbeidet går fremover.

Mandagsforedrag høsten 2018

Programmet for høstens sesong med mandagsforedrag er klar!

Lær tradisjonelt handverk på Hordamuseet

Høstens kursplan er klar!

Kom an igjen!

No har dokkar sjansen, karer. Fyll på med historier fra den gamle stad og få en spennende helaftens tur på byen med litt krim og mye latter.