60.3983383,5.322741899999983,14
SKJUL KART
Utstilling / Bryggens Museum

Reiser til Tadmor. Historie og kulturarv i Palmyra og Midtøsten

Den 30. juni åpner Bymuseet i Bergen utstillingen «Reiser til Tadmor» på Bryggens Museum.
Se bildegalleri

Midt i den syriske ørkenen ligger byen Tadmor, bedre kjent som Palmyra. For 2000 år siden var Palmyra et senter for handel og kultur, hvor tilreisende fra store deler av verden bidro til å knytte sammen øst og vest. Under borgerkrigen i Syria har Palmyra blitt et symbol på menneskelig lidelse og ødeleggelsen av kulturarv: en arena hvor fortidens monumenter spiller inn i nåtidens konflikter.

I utstillingen følger vi byen fra dens nomadiske røtter, via storhetstiden som Midtøstens mektigste karavaneby, til et etterliv som valfartssted for eventyrere og turister. Samtidig vil den britiske kunstneren Amanda Chambers utforme kunstinstallasjonen «Exhume» inne i museet. Verket er inspirert av sprengningen av Palmyras Bel-tempel i 2015, og tematiserer historiens sirkel av ødeleggelse og fornyelse.

«Reiser til Tadmor» kombinerer kunst, kulturminner og historieforskning, i et samarbeid mellom Bymuseet i Bergen, Universitetet i Bergen og kunstneren Amanda Chambers. Den bygger på forskningsprosjektet Mechanisms of Cross-Cultural Interaction: Networks in the Roman Near East. Utstillingen og prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.

Utstillingen står frem til 17. september 2017.

Se bildegalleri