60.4181621,5.3093139000000065,12
SKJUL KART
Aktiviteter / For barn / Gamle Bergen Museum

St. Hans feiring i Gamle Bergen

Tradisjonen tro inviterer vi til St. Hans feiring i Gamle Bergen, lørdag 23. juni, kl. 18 - 21.
Se bildegalleri

På Gamle Bergen museum vil vi gjøre vårt til at du kan få oppleve en helt spesiell St. Hans !

Gamle Bergen Museum tilbyr vakre rammer for en perfekt familiefeiring av St.Hans! Stemningsfylt ved sjøen med St. Hans bål, veteranbrannbiler, musikk, hekser og leker i skjønn forening.

Gammeldags-snop kan handles hos kolonialhandler Skauge anno 1926. Rykende ferske skillingsboller selges hos bakermadammen. Is, brus og kaker i kafeen i Torvsalen.

Du kan også få kjøpt pølser til selvgrilling eller ta med egen grillmat. Vi har griller (engangsgrill er ulovlig på museumsområdet).

Vi har St. Hansbål på sjøområdet!

Restauranten Gamle Bergen Tracteursted holder åpent fra kl. 19 til 21.

Vi selger billetter fra kl. 17.00! Forhåndsalg av billetter (billettavgift kommer i tillegg) www.ticketmaster.no/event/576771

Vi anbefaler offentlig transport, begrenset med parkeringsmuligheter i området rundt Gamle Bergen Museum.

Litt om St.Hans:

Sankthans, jonsok eller johannesvake er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes' fødsel. Dagen feires den 24. juni og er oppkalt etter døperen Johannes' danske helgennavn, St. Hans. «Jonsok» kommer av jónsvaka, som er norrønt og betyr «våkenatt for Jon» (en forkortelse for Johannes). Dagen var helligdag i Norge inntil 1770 da den ble avskaffet ved festdagsreduksjonen. Den markeres fortsatt som minnedag i den katolske kirken. I norrøn tid ble ikke St. Hans feiret som midtsommer. Midtsommersdagen var da synonym med midtsommerblotet, som ble markert den 14. juli.

Dagens folkelig feiring har tatt tatt opp i seg en blanding av vår kirkelige St. Hans -feiring og skikker knyttet det norrøne midtsommerblotet.

I Bergen har feiring av sankthans en lang historie. Feiringen var en stor folkefest for byens befolkning, besøkende sjøfolk av ulike nasjonaliteter og striler fra områdene rundt byen.
Fra gammelt av var det mye overtro knyttet til St. Hans og sankthansnatten ble regnet for å ha magiske krefter. Da trodde man at vetter og troll var ute og fikk uforklarlige ting til å skje- og heksene på Lyderhorn trodde man at samlet seg til «fellesdugnad». St. Hansbålet skulle holde slike onde krefter borte og folk danset og sang og spiste godt rundt bålet.

Var du nysgjerrig på hvem du skulle gifte deg med, så plukket du markblomster og la under puten. Da fikk du se ham eller henne i drømme! På St.Hans lekte man bryllup og giftet seg «på liksom», både barn og voksne. Det ble kalt « Jonsokbryllup».

Se bildegalleri