Nyheter / 125 års jubileum «BEFFEN» - Bergen Elektriske Fergeselskap 1.august 2019

125 års jubileum «BEFFEN» - Bergen Elektriske Fergeselskap 1. august 2019

Torsdag 1. august markerer vi at det er 125 år siden Bergen Elektriske Fergeselskap ble stiftet og ruten mellom Bradbenken og Nykirken startet opp. For å feire byens mest sjarmerende maritime innslag, inviterer vi hele byens befolkning til å bli med på 10 minutters minicruise på Vågen for å oppleve blandingen av nostalgi, sjarm, og at båter som er nesten identiske med sine forgjengere, fremdeles er effektive passasjerbåter – 125 år etter oppstarten.

Men først blir det offisiell markering av jubileet ved ordfører Marte Mjøs Persen.

Program for jubileet torsdag 1. august kl 17-19 ved Bradbenken:

• Kl. 17 – Markeringstur Bradbenken-Nykirken med BEF2. Historisk opptrinn med museumsskuespillere på kaien.
  • Kl.17.05 – MF Vågen møter BEF2 i Vågen på returen til Bradbenken. Brannbåten lager fontene for båtene med vannkanonene sine.
  • Kl. 17.10: Båtene ankommer Bradbenken. Dreggen buekorps trommer båtene inn.
  • Kl. 17.20: Daglig leder for Bergen kommunale kystkultursenter, Egil Sunde, ønsker velkommen.
  • Kl.17.25: Ordfører Marte Mjøs Persen taler.
  • Kl. 17.30 – ca. 18.30: Minicruise for byens befolkning på Vågen med BEF2 og MF Vågen (ca. 10 min). kr. 30/15

Alle som løser billett og blir med på minicruise er med i trekning av en rekke premier!

På kaien: Informasjon om Beffen rutene, Bergen kystkultursenter, Norges Fiskerimuseum, Gamle Bergen og Akvariet. Delta på Beffen-quiz med premier.

Litt Beffen-historie: Siden 1894 har Beffen fraktet passasjerer over Vågen. Da startet Jacob Trumpy fra Jekteviken Bergen Elektriske Færgeselskab AS – forkortet til BEF, som på folkemunne ble Beffen. Driften startet 1. august samme året med fire ferger. Disse gikk i ulike ruter på Vågen og Puddefjorden. Fergene var elektriske frem til 1926, da bensinmotor ble innført. Nåværende «Vågen» gikk i ruten fra 1945 til 1977, da den ble avløst av «BEF 2».

Denne ble igjen avløst av den nybygde elektriske «Beffen» 1. juni 2015. På 80 tallet var Harald Holmedal kaptein på «BEF 2», til datteren hans Linda Holmedal overtok driften i 2006. Hun driver fremdeles rederiet.

Sommeren 2015 ble «BEF 2» satt inn i nyopprettet rute mellom Vågen v/Rundetårn til Bergen kystkultursenter og Norges Fiskerimuseum. Denne ruten fortsatte til 2019, da den ble utvidet til å gå Vågen v/Rundetårn – Tollbodkaien/Akvariet – Kystkultursenteret/Fiskerimuseet – Gamle Bergen, nå med to båter: «BEF 2» og «Vågen». Ruten kalles «Den blå kulturløypen» og drives i et samarbeid mellom Kystkultursenteret, Akvariet, Norges Fiskerimuseum og Gamle Bergen Museum. Vågen hadde frem til dette gått 20 år i ruten Fisketorget – Tollboden/Akvariet. Fergeselskapene bak de tre båtene er: «BEF 2» og «Beffen»: Breidmyr Transport og Fergedrift AS. «Vågen»: Vågen Færgeselskap AS.

Kurs på Hordamuseet hausten 2019

Lær tradisjonelt, berekraftig handverk!

Strikkekaffi på Hordamuseet

Pjoning, hakking, fletting, tveband, kurvstrikk eller bare rett og vrang?