Nyheter / Bergens historie

La barna bli kjent med Bergens historie!

7 tips til en barnevennlig feriedag! Barn under 16 år går gratis på alle våre museer! Studentrabatt, og BT Fordelspris.

1. Gamle Bergen Museum

OPPLEV 1800-tallets stemning i trehusene på Gamle Bergen med levende historieformidling, teater-
opptrinn, stylter og sukkerkandis.

Våre skuespillere er våre formidlere og du vil få en « her og nå»-opplevelse av fortiden. Som besøkende blir du møtt med åpne dører, der du kan gå inn og utforske våre bygninger på egenhånd. Noe av det du kan oppleve er: teateropptrinn på Torvet, et av spillene er "hvordan det var å gå til tannlegen i gamle dager". Du kan prøve deg på diverse spill, leketøy og aktiviteter slik som: stylter, trullebånd, balanseline og slengdisse. Ta gjerne med mat til endene i andedammen.

Rebusløype for barn: Bli med og finn alle postkortene som Kristina og Peder har fått i sommer! Premie for gjennomført rebus.

Åpent daglig fra 9-16, og i butikken vår finner du is, brus, skillingsboller og kaffe. I kolonialen er det ekte gammeldags snop som sukkerkandis og bringebærdrops. Restauranten Gamle Bergen Tracteursted er åpen daglig 12-17 (stengt mandager).

2. Håkonshallen og Rosenkrantztårnet

SE middelalderens festningsbygg på Bergenhus med fangehull og festhall.

Gå på oppdagelsesferd i Rosenkrantztårnet, som er et tårn fra Bergens middelalder, det såkalte «kastellet ved sjøen». Gjennom smale, dunkle trappeganger kan du besøke det beryktete fangehullet i kjelleren og se kanonene på loftet. 2 minutter gange fra Rosenkrantztårnet kan dere også besøke Håkonshallen - en steinhall verdig en konge. Ta festningsløypen og ta gjerne ta med piknikk-kurven og spis lunsjen på det vakre festningsområdet.

Håkonshallen er åpen daglig fra 10-16 og Rosenkrantztårnet fra 9-16. Gå på egenhånd eller bli med på en omvisning i perioden 24. juni til 15. august. Omvisning koster kr. 20.

3. Bryggens Museum

LÆR om livet i middelalderen på Bryggens Museum.

Bryggens Museum er bygd over restene av Bergens eldste bebyggelse fra første halvdel av 1100-tallet – bygningsrester som fremdeles er en viktig del av den faste utstillingen – og gir deg opplevelsen av livet i middelalderens Bergen. Utstillingen i Bryggens museum har vært en del av Bryggen og Bergens historie siden museet ble åpnet i 1976, og er nå åpent sin siste sommer før museet skal ombygges og en ny utstilling lages.

For tiden kan du se de midlertidige utstillingene Frithjof Sælens Forundringspakke og Vestlandsmalere gjennom 200 år - Fra Dahl til Dolk.

Gullskoen museumskafè og butikk.

Åpen daglig fra 10-16

4. Hordamuseet

LÆR om gårdsliv og fiskerbønder på Hordamuseet.

I klyngetunet treffer du museumsverter i 1900 talls drakter som gjerne viser deg rundt i de gamle husene på museet i perioden fra 26. juni til 16. august.

Onsdag 27. juni og onsdag 15. august treffer du bakstekoner som baker flatbrød, i klyngetunet. Det blir smaksprøver og gode baksteråd.

I hovedbygningen vises flere utstillinger bla. utstillingen «Livredderen», et dokumentarisk portrett av den gammelnorske sauen, en sauerase som har vært en trofast følgesvenn gjennom flere tusen år, og i kafeen kan vi friste med kaffe og nystekte vafler!

Museet har et nydelig turområde og det kan anbefale et bad i Fanafjorden og en rast på en hvitmalt benk i Ambrosias hage.

Åpent tirsdag-torsdag fra 12-15 og søndag fra 12-16.

5. Lepramuseet St. Jørgens hospital

FINN ut hvordan livet var i pasientrommene på Lepramuseet.

Bergens eldste leprasykehus, St. Jørgens Hospital, står i dag ikke bare som et monument over mange tusen personlige tragedier, men er også en viktig arena for formidlingen av norsk lepraarbeid og lepraforskning.

St. Jørgens hospital ble trolig anlagt på grunne til Nonneseter kloster på 1400-tallet. Nærheten til klosteret kan tyde på at lemmene kan ha fått planter til mat og medisin derfra. Urtehagen ved Lepramuseet ble opparbeidet på 1990-tallet. Den er åpen for publikum i museets åpningstid.

Daglig fra 11-15

FINN ut hvordan det var å leve i herskapshusene på Damsgård og Alvøen.

6. Damgård Hovedgård

Rokkokoarkitekturens hovedverk i Norge - Bygget i tre! Lyststed fra 1783 med nydelig hage

Bli med på en omvisning som tar deg med gjennom hovedgårdens historie utvendig og fra rom til rom innvendig. Eller du kan konsentrere deg om hageutstillingen i fruens og herrens hager. Hagene er gjenskapt slik de kan ha vært i 1780-årene og både form, innhold og driften i de to hagene er vel verdt oppmerksomhet.

"Typisk norsk-ikke bare norsk". Plakatutstilling i kjelleren som er en del av markering av kulturarvåret 2018.

I drengestuen tilbys lapper (av og til munker), hovedgårdens sjokoladekake, is, te og kaffe og god gammeldags ripssaft fra hagens bær.

Daglig fra 12-16

7. Alvøen Hovedbygning

Legg søndagsturen til Alvøen- et «kinderegg» av opplevelser med kunst, kultur og natur i skjønn forening!

Som besøkende i Alvøen får du del i et meget vakkert og spesielt sted med en lang og rik industri- og sosialhistorie. Hovedbygningen rommer minner om Fasmerfamiliens liv i Bergen og Alvøen gjennom mer enn 300 år.

Lørdag og søndag fra 12-16

Hjertelig velkommen! Priser og åpningstider kan du laste ned her

Mandagsforedrag 12. november 2018 er avlyst

Mandagsforedraget 12 . november 2018 på Bergens Sjøfartsmuseum er dessverre avlyst. Vi beklager dette.

På leiting etter Fanatrøyer – kan du hjelpe oss?

Vi inviterer publikum til å ta med Fanatrøye som dei kanskje kan tenke seg å tilby til samlingane eller som vi kan få lov til å dokumentere. Både gamle og nye variantar av Fanatrøyene er av interesse.