Nyheter / Sølvskatten 1816

SØLVSKATTEN 1816

Nasjonsbygging gjennom dugnad og tvang - Digital vandreløype

Om utstillingen

Publikum får et innblikk i ulike former for verdi: Sølvets metallverdi og sølvgjenstanders symbolverdi. Utstillingen stiller spørsmål om vår tillit til betalingsmidlene, og dagens virtuelle økonomi.

Digital vandreløype:

I anledning markeringen av Norges Banks 200 års jubileum, har Bymuseet i Bergen utviklet en digital vandreløype som gjennom bilder, fortelling og dramatisering tar deg med på en vandring tilbake til Bergen i 1816 og forholdene rundt innkrevingen av det som på folkemunne ble kalt «sølvskatten.»
Løypen lastes ned som en applikasjon fra appstore eller googleplay. Løypen starter og slutter på Vågsallmenningen, her foran Norges Banks bygning fra 1845.
Vi møter først fortelleren, som skal være med oss hele veien, og etter hvert en litt forsinket Fredrik Meltzer. Meltzer var bankens lokale administrator i 1816 og har en hel del å si om banken og forholdene i byen. Det er Meltzer som foreslår at du skal gå rundt og snakke med folk, i første omgang Jens Rolfsen i rode 17. «Han va med te Eidsvoll med meg, så bare hils ham fra meg ».
Vandringen tar deg med til ulike adresser i Vågsbunnen, hvor også flere andre historiske beboere kommer til liv, slik som overlærer Lyder Sagen, enkefru Ameln, organist og kjøpmann Friderich Bøschen, og mange fler. Hver på sitt vis tematiserer de sider ved Sølvskatten, samtidig som de bidrar til å tegne et bilde av den mangefasetterte byen Bergen i 1816.

Løypen baserer seg på at publikum bruker egen mobiltelefon, gjerne med hodetelefoner. Nye segmenter av løypen aktiveres etterhvert som man finner og skanner de utplasserte QR-kodene.

Bergenssamarbeid

Utstillingen er en del av Norges Banks 200-årsjubileum og blir produsert av KODE. Sølvskatten 1816 er en del av et utvidet samarbeid mellom KODE, Universitetsmuseet i Bergen og Bymuseet i Bergen.

Universitetet står bak en samling artikler fra ulike bidragsytere. Artiklene belyser ulike sider av sølvskatten og dens påvirkning på det bergenske og det norske samfunnet. Bymuseet bidrar med en mobil-app som inviterer til en dramatisert byvandring mellom bostedsadressene til noen av skatteyterne fra 1816.

Utstillingen vises på Kode 2 fra 28. september 2016 til 26. februar 2017.

Les mer om Sølvskatten 1816 - kode 2 her

Kurs på Hordamuseet hausten 2019

Lær tradisjonelt, berekraftig handverk!

Strikkekaffi på Hordamuseet

Pjoning, hakking, fletting, tveband, kurvstrikk eller bare rett og vrang?

Matpraten på Hordamuseet

Bli med og lag mat med djupe tradisjonar frå den vestnorske matkulturen