Nyheter / Vår og sommer i Bymuseet

OPPLEV HISTORIEN - vandringer og omvisninger

 

 

Fra byllepest til kovidtest

Bli med på en historisk teatervandring om byens møte med svartedauden og andre grusomme sykdommer!

Hvordan var det egentlig å møte svartedauden i 1349? Hvorfor gikk man barbent i kirkene på 1400 tallet? Og hva var grunnen til at barn fikk portvin som medisin mot koleraen i 1848? Disse og mange flere spørsmål får du svar på i bymuseets nye teatervandring «Fra byllepest til kovidtest».

Denne våren inviterer vi publikum med på en reise gjennom byens møte med smittsom sykdom. Gjennom et tyvetalls karakterer og roller møtes tradisjonell byvandring og teater. Her er både historiske tidsvitner og fortellinger om hvordan byen har møtt og bekjempet smittsom sykdom gjennom tidene.

Vandringen begynner ved Bryggens Museum og ender ved Lepramuseet St. Jørgens Hospital, og varer i 1 time og 40 minutter.

Velkommen til en underholdene og spennende byvandring.

Kjøp billett til teatervandringen: Fra byllepest til kovidtest her

Kr 250, BT Fordel kr 200, Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis.

21., 22., 28., og 29. april. 5., 6., 7., 12., 19., og 20., 21., 26. og 27. mai kl 18

Byvandring i middelalderskomakernes fotspor

Skomakerne i middelalderens Bergen var mange, mektige og egenrådige. Bli med på jakt etter skomakerne i middelalderbyen. 

Torsdag 6. mai kl 17. Torsdag 10. juni og 24. juni kl. 13. Torsdag 8. juli kl 13 og torsdag 12 august kl 13.

Varighet 90 minutter. Voksne kr. 200. Barn og studenter kr. 100. BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis.

Kjøp billetter til byvandring i middelalderskomakernes fotspor her

 

300 meter Bergen - En vandring fra St. Jørgens Hospital til den gamle Latinskolen 

“300 meter Bergen” er Bymuseets forsknings- og formidlingsprosjekt knyttet til området mellom Lepra- og Skolemuseet. Denne fliken av byen er rik på historier og karakterer, fra middelalderen til vår tid – et flott utkikkspunkt også mot den større historien. I denne vandringen prøver vi særlig å hente inn livet i byen omkring midten av 1800-tallet. Og på denne tiden av året må vi selvfølgelig snakke litt om julen, årets store høydepunkt også for fortidens bergensere. Vi starter i undervisningsrommet på St. Jørgen, går ut i byen en times tid, og så avslutter vi med litt varm drikke i rektors salong på Den gamle latinskolen. 

Varighet 90 minutter. Oppmøte utenfor Lepramuseet

Voksne kr. 200. Barn og studenter kr. 100. BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis.

Kjøp billetter til vandringen 300 meter Bergen her

Tirsdag 4. og 25. mai kl 17. Mandag 10. mai kl 17. Onsdag 2. juni kl 18. Mandag 14. juni kl 18. Tirsdag 20. juli og 27. juli kl 18. Mandag 2. august og 9. august kl 18.

 

  

Middelalderbyen - fra Klosteret til Håkonshallen

Vi starter på Klosteret, der kong Øystein Magnusson grunnla Munkeliv kloster tidlig på 1100-tallet, og ender på Holmen ved Håkonshallen. På turen snakker vi om sporene etter middelalderbyen som er synlig i dag, og om det som en gang fantes.

Varighet 90 minutter. 

Voksne kr. 200. Studenter og barn kr. 100. BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis.

Oppmøtested ved statuen av Amalie Skram/ Klosteret

Kjøp billetter til vandringen Middelalderbyen her

5. mai kl 18. 8. og 22. juni kl 18. 3. og 17. august kl. 18

 

Anne Pedersdatters vei til heksebålet

Den 7. april 1590 ble Anne Pedersdatter brent på bålet etter å ha blitt dømt for trolldom. Vi følger henne på ferden fra Gamle Rådhus til Nordnes, der bålet ble tent. På veien snakker vi om hekseforfølgelsene i Norge på 15- og 1600-tallet. Kanskje treffer vi på noen av vitnene fra saken?

Varighet 100 minutter.

Oppmøte utenfor Gamle Rådhus.

Voksne kr. 200. Studenter og barn kr. 100. BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis.

Onsdag 19. mai kl. 20, tirsdag 1., 15., og 29. juni kl 18 og tirsdag 10. august kl 18.

Kjøp billetter til vandringen: Anne Pedersdatters vei til heksebålet her

 

 

Spor fra fortiden - fortidsminner og arkeologi på Hordamuseets uteområde

Området innerst i Fanafjorden har vært attraktivt for både jegere og tidlige bønder. På en vandring ved Hordamuseets uteområde kan du lære om menneskene som bodde her for tusenvis av år siden og bli kjent med fortidsminner som et digert langskipsnaust fra jernalderen og flere boplasser fra stein- og bronsealderen.

Varighet 45-60 minutter. Frammøte på nedre del av publikumsparkeringen.

Voksne 160,-, Barn og studenter 80,-, BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne, Gratis med Bymuseets årskort, ledsagerbevis

Onsdag 26. mai kl 18

Kjøp billetter til Spor fra fortiden her

 

Bergenhus - fra kongsgård til militær festning

Utendørs vandring gjennom 950 år med historie fra Olav Kyrres Kristkirke til krigsminnene fra 2. verdenskrig. Vandringene går fra kong Håkon sin hall i den gamle kongsgården, gjennom kirkenes og klosterets områder og til kong Sverres festning.

Varighet ca. 90 minutter. Frammøte i borggården utenfor Håkonshallen.

Voksne 200,-, Studenter og barn 100,- BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis

19. juni -15. august: Fredager kl. 10:00

 

 

Livet i den gamle latinskolen

Bergens gamle latinskolebygning ble innviet i 1706. Det gjør den til den eldste skolebygning vi har i Norge. Bli med på omvisning på Skolemuseet.

I år har vi fornyet interiørene, både i skoleavdelingen og rektorboligen, og vi har hentet inn en del flotte gjenstander fra den gang det var skole i bygningen. 

I denne omvisningen tar vi for oss skolens fascinerende historie, kikker på de nye utstillingene, og så avslutter vi med en kopp kaffe i rektors salong. 

Varighet 60 minutter pluss kaffe i salongen.

Voksne kr. 160. Studenter og barn kr. 80. BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis

Kjøp billetter til omvisningen i den gamle latinskolen her

Torsdag 29. april, torsdag 3. juni, torsdag 17. juni kl 17. Onsdag 21. juli og onsdag 4. august kl 14

 

"Naturkundskab" - en omvisning i Skolemuseets skoleplansjer

Undervisningsplansjene har spilt en viktig rolle som pedagogisk hjelpemiddel fra de kom inn skolehverdagen på slutten av 1800-tallet, og helt opp mot vår tid. Få med deg en spennende og litt annerledes omvisning på Skolemuseet!

I tiden som kommer vil Skolemuseet presentere forskjellige utvalg fra vår samling på omkring 1500 plansjer. I denne omvisningen vil vi starte med litt generell plansjehistorie, før vi kommer inn på dette årets tema: Naturfagplansjene. 

Varighet 60 minutter pluss kaffe i salongen.  

Voksne kr. 160. Studenter og barn kr. 80. BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis

Kjøp billetter til omvisningen i Skolemuseets skoleplansjer her

Torsdag 6. mai, torsdag 27. mai, torsdag 10. juni kl 17. Onsdag 28. juli og onsdag 11. august kl 14

 

 

Kongsgårdens dronninger - omvisning

Denne gangen er det dronningene i kongsgården som står i fokus. Bli med på en reise tilbake i tid og hør mer om kongsgården i middelalderen.

Historien om hallen og kongen som bygde den fortelles, men denne gangen er det dronningene i kongsgården som står i fokus. Hva forteller kildene om dem? Ta deg en tur innom og hør mer om dronningenes liv og virke i middelalderens kongsgård.

Varighet 45 til 60 minutter.

Voksne kr. 160. Studenter kr. 80 og barn kr. 80. BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis.

Kjøp billetter til omvisningen Kongsgårdens dronninger her

Torsdag 22. og 29. april kl 12, lørdag 17. april kl 13. Torsdag 6., 15., og 20. mai kl. 12

 

 

Holmen til Bergenhus - en reise gjennom storhetstid, forfall og gjenreisning

Bergenhus festning byr på mer enn 700 år med historie. Bli med på en reise gjennom dens historie!

Alt fra konger og dronninger, høvedsmenn og hardbarkede fanger har satt sine ben her opp gjennom tidene. Bli med på en reise og hør om stedets storhetstid, forfall og gjenreisning.

Varighet 45 til 60 minutter.

Voksne kr. 160. Studenter og barn kr. 80. BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis

Kjøp billetter til Holmen til Bergenhus - en reise gjennom storhetstid, forfall og gjenreisning her

Tirsdag 27. april kl 12. Tirsdag 11. og 18. mai kl 12. Tirsdag 1. juni, 8. juni og 15. juni kl 12.

19. juni - 15. august daglig kl 12.

 

Magiske tider - renessansens overtro, hekseri og mektige kvinner

Bli med på en reise tilbake i tid til renessansen, en tid hvor overtro preget hverdagen.

Du vil blant annet bli kjent med historien om overklassefruene Helvig Hardenberg og Anne Pedersdatter, der sistnevnte ble anklaget og dømt for hekseri.

Varighet 45 til 60 minutter.

Voksne kr. 160. Studenter og barn kr. 80. BT fordel 25%rabatt for inntil 2 personer. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis.

Kjøp billetter til omvisningene magiske tider her

Søndag 9. mai kl 12 og 13

 

Under jorden - Middelalderfunn på Bryggens Museum

Følg med under jorden, se skattene som ble gravd frem, og bli kjent med middelalderens hverdagsliv i byen og på landet.

De store arkeologiske utgravningene på Bryggen på 1950- og 60-tallet åpnet en ny dør til den «mørke» middelalderen. Flere meter under jorden skjulte det seg et nærmest utømmelig skattkammer. Keramikkskår fra alle verdenshjørner. Spillebrikker, gullringer og fiskekroker. Sko og såler i hopetall. Et mektig sverd. Kjærlighetserklæringer, bønner og forretningsbrev risset inn med runer på trepinner. En liten lekehest i en bosshaug.

I denne omvisningen blir du kjent med middelaldermenneskenes liv og hverdag gjennom de mange restene de etterlot seg av levde liv.

Varighet 45 minutter.

Voksne kr. 160. Studenter og barn kr. 80. BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis.

Kjøp billetter til omvisningen Under jorden - Middelalderfunn på Bryggens Museum her 

Søndag 18., og 25. april kl 13, søndag 2., 9., 16. og 23. mai kl 13 

 

Fra presteskyss til brugdefangst - Båthallen på Hordamuseet 

I båthallen på Hordamuseet kan du se en av Norges største samlinger av klinkbygde bruksbåter, hver med sitt bruksområde og sin historie.

Benytt anledningen til å lære mer om båtens betydning for livet langs kysten og båtbyggertradisjonene på Vestlandet før vår kunnskapsrike formilder Ole Mikal Olsen Ramsøy går over i pensjonistenes rekker.

Varighet 45 minutter. Frammøte utenfor Hordamuseets hovedinngang.

 

Voksne 160,-. Studenter og barn kr. 80. BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis

Kjøp billetter til Fra presteskyss til brugdefangst

Tirsdag 20. og 27. april kl 18, tirsdag 11. og 18. mai kl 18

Frammøte utenfor Hordamuseets hovedinngang

 

Barnas Bymuseum

 

Elle-Melle-byen-fortelle

En leken teatervandring om barnas Bergen fortalt med teater, lek og moro. 

Har du noen gang tenkt på hvordan det var da oldemor eller oldefar var liten?

Ja, hva gjorde de egentlig når de skulle ha det gøy?

Hvordan var det egentlig å være barn i Bergen i gamle dager?

Bymuseets nye vandring «Elle-melle-Byen-Fortelle» inviterer vi alle barnefamilier med på en teatervandring gjennom Nordnes smau og gater hvor vi forsøker oss på de gamle lekene. Gjennom å kombinere lek og fortellinger kommer historien om hvordan det har vært å være barn i Bergen fra 1300 tallet og frem til da din mor og De var barn. Her blir det både Kattepinn, Kokeliko, Tikken og andre kjente og ukjente leker.

Passer for familier og barn mellom fem og ti år. NB! Både voksne og barn får være med på leken 

Voksen kr. 200/BT Fordel 150,-, Barn kr. 125/BT Fordel 95,-. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis.

BT Fordel gjelder for inntil 2 voksne og 3 barn.

Kjøp billett til Elle-Melle-byen-fortelle her

8., 15., 22. og 29. mai. 5. og 12. juni. 7., 14., 21., og 28. august

Alle dager kl 12 og kl 14. Oppmøte ved Muren.

 

 

Kongen i tårnet – Eventyromvising i Rosenkrantztårnet

Har du hørt historiene om dem som bodde på Bergenhus festning for lenge, lenge siden? Da kan du være med på en tur i Rosenkrantztårnet og gå gjennom bratte trapper og kongens værelser før du får høre et lite eventyr om kongen som bygde det. Varighet 30-45 minutter. Frammøte Rosenkrantztårnet.

Voksne 120. Barn og studenter 60. BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis

Kjøp billetter til Kongen i tårnet her 

Søndag 16., 30. mai og 13., 27. juni kl 13. Søndag 11. juli og 25. juli kl 12.

 

Barnet som ble konge! – Eventyromvisning i Håkonshallen

Har du hørt historien om barnekongen Håkon Håkonsson som styrte i landet vårt i hele 46 år? Håkon bygde også den store, flotte steinhallen som fremdeles står den dag i dag. Dette var for lenge, lenge siden, men du kan fremdeles gå rundt i hallen og late som du er en prins eller prinsesse.

Kom og bli med på en spennende tur i Håkonshallen hvor vi avslutter med et lite eventyr om barnet som ble konge.

Varighet ca. 30-45 minutter.

Voksne kr. 120. Barn og studenter kr. 60. BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis

Billetten gir inngang til Håkonshallen i hele åpningstiden.

Kjøp billett til eventyromvisningen barnet som ble konge her

Onsdag 23. juni og 30 juni kl 11. Onsdag 7. juli, 14. juli og 21. juli kl 11

 

 

Bryggen – Barn i middelalderen

På Bryggen i Bergen har det bodd mennesker i nesten 1000 år. Nede i jorden har arkeologene funnet mange gjenstander som forteller om hvordan det var å leve i middelalderen.

Hvilke leker tror du de hadde, og tror du det var annerledes å være barn den gangen? Du kan både se og prøve klær slik de var i middelalderen.

På slutten av vandringen kan du se ruiner som ikke mange får se, vi går inn en dør under Nikolaikirkealmenningen og ser på restene av byens første rådhus med vinkjeller og to

Varighet 60-90 minutter. Frammøte Bryggens Museum. Anbefalt for barn fra 6 år.

Voksne 120. Barn og studenter 80. BT Fordel 25% for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseet årskort. Ledsagerbevis

Kjøp billetter til Bryggen - Barn i middelalderen her

19. juni til og med 15. august: Torsdag kl 10.

  

Omvisninger og vandringer er svært begrenset antall billetter til pga smittevern, så husk å kjøpe billett på forhånd for å være sikker på å få plass! Denne siden har oppsummert hele vårt program fremover med direkte linker til billettene under hvert tilbud:

eBillett app for iPhone og Android 

Last ned eBillett appen

Få full oversikt over alle arrangementer og lettvint billettkjøp med eBillett-appen på din telefon. Last ned for Android eller iPhone her!

 

Kjøp billetter lettvint og trygt

Liste over alle tilgjengelige billetter på Bymuseet finner du her

Vi tar smittevernregler og tiltak på alvor. For å gi dere en trygg og god opplevelse har vi begrenset antall personer i museet, hold minimum 2 meter avstand. Anbefalt bruk av munnbind. Desinfeksjonsmiddel tilbys. Nærmere informasjon får du på museet ved ankomst. Anbefalt bruk av munnbind. 

Andre nyheter

Ledig stilling som tømrer

Vi søker tømrer med fagbrev til 100 % fast stilling. Søknadsfrist 22. mars 2021. Tiltredelse snarest.

Flere nyheter