Nyheter / Vi bygger ny hovedutstilling til Bryggens Museum!

Vi bygger ny hovedutstilling til Bryggens Museum!

Bryggens Museum holder stengt for bygging av ny utstilling fra 4. september 2018 til 23. mai 2019.

Siden Bryggens Museum åpnet i 1976 har det fortalt historien om middelalderens Bergen. De massive arkeologiske utgravningene på Bryggen på 1950-, 60- og 70-tallet hadde gitt forskerne et rikt bilde av bylivet, og et museum ble bygget på utgravningstomten for å fortelle denne historien. Her kunne både lokale og tilreisende se restene av byens eldste bebyggelse, og oppleve livet i en middelalderby gjennom et utvalg av de mange gjenstandsfunnene. Hovedutstillingen ble bygget om i 1986, og har siden den gang bare hatt mindre oppdateringer.

BryggeskipetBygningsrestene

Bryggeskipet og bygningsrestene fra byens første århundre har i over 40 år dannet kjernen i de faste utstillingene på Bryggens Museum

Det er kanskje lett å tenke seg at dette ikke gjør så mye. Museet handler jo tross alt om middelalderen. Kan denne virkelig ha forandret seg så veldig siden 80-tallet? Svaret er kort og godt ja – det vi vet om middelalderen har helt klart forandret seg. Siden 1986 har det blitt skrevet 9 doktoravhandlinger og over 25 master- eller hovedoppgaver basert på Bryggen-materialet alene, i tillegg til et utall artikler og andre publikasjoner. Både det middelalderarkeologiske og –historiske fagfeltet har også utviklet seg på disse årene, og lar oss forstå denne perioden på nye måter. Det er ikke bare det vi vet om Bryggen i middelalderen som har endret seg, men det vi vet om hele verdenen som omga dette samfunnet.

Det ble gjort godt utstillingsarbeid i 1976 og 1986, men etter over 30 års tjeneste er det på tide med noe nytt. I løpet av ni måneder og i samarbeid med Universitetsmuseet i Bergen skal alle museets utstillingsarealer pusses opp eller bygges om. Gjenstander som ikke har vært stilt ut før skal fram fra magasinene og gi et glimt av liv og hverdag i en tid og et samfunn som for lengst er historie.

Følg oss på Facebook: Bymuseet i Bergen  eller sjekk nettsidene våre for oppdateringer etter hvert som arbeidet går fremover.

Mandagsforedrag 12. november 2018 er avlyst

Mandagsforedraget 12 . november 2018 på Bergens Sjøfartsmuseum er dessverre avlyst. Vi beklager dette.

På leiting etter Fanatrøyer – kan du hjelpe oss?

Vi inviterer publikum til å ta med Fanatrøye som dei kanskje kan tenke seg å tilby til samlingane eller som vi kan få lov til å dokumentere. Både gamle og nye variantar av Fanatrøyene er av interesse.