Nyheter / Vi bygger ny hovedutstilling til Bryggens Museum!

Vi bygger ny hovedutstilling til Bryggens Museum!

Bryggens Museum holder stengt for bygging av ny utstilling fra 4. september 2018 til 18. juni 2019.

Siden Bryggens Museum åpnet i 1976 har det fortalt historien om middelalderens Bergen. De massive arkeologiske utgravningene på Bryggen på 1950-, 60- og 70-tallet hadde gitt forskerne et rikt bilde av bylivet, og et museum ble bygget på utgravningstomten for å fortelle denne historien. Her kunne både lokale og tilreisende se restene av byens eldste bebyggelse, og oppleve livet i en middelalderby gjennom et utvalg av de mange gjenstandsfunnene. Hovedutstillingen ble bygget om i 1986, og har siden den gang bare hatt mindre oppdateringer.

BryggeskipetBygningsrestene

Bryggeskipet og bygningsrestene fra byens første århundre har i over 40 år dannet kjernen i de faste utstillingene på Bryggens Museum

Det er kanskje lett å tenke seg at dette ikke gjør så mye. Museet handler jo tross alt om middelalderen. Kan denne virkelig ha forandret seg så veldig siden 80-tallet? Svaret er kort og godt ja – det vi vet om middelalderen har helt klart forandret seg. Siden 1986 har det blitt skrevet 9 doktoravhandlinger og over 25 master- eller hovedoppgaver basert på Bryggen-materialet alene, i tillegg til et utall artikler og andre publikasjoner. Både det middelalderarkeologiske og –historiske fagfeltet har også utviklet seg på disse årene, og lar oss forstå denne perioden på nye måter. Det er ikke bare det vi vet om Bryggen i middelalderen som har endret seg, men det vi vet om hele verdenen som omga dette samfunnet.

Det ble gjort godt utstillingsarbeid i 1976 og 1986, men etter over 30 års tjeneste er det på tide med noe nytt. I løpet av ni måneder og i samarbeid med Universitetsmuseet i Bergen skal alle museets utstillingsarealer pusses opp eller bygges om. Gjenstander som ikke har vært stilt ut før skal fram fra magasinene og gi et glimt av liv og hverdag i en tid og et samfunn som for lengst er historie.

Andre samarbeidspartnere er AHKR/UiB, NIKU og Riksantikvaren distriktskontor vest. Utstillingen støttes av Kulturdepartementet, Bergen kommune, Sparebankstiftelsen DNB og Stiftelsen Bryggens Museum.

Følg oss på Facebook: Bymuseet i Bergen  eller sjekk nettsidene våre for oppdateringer etter hvert som arbeidet går fremover.

Velkomen til sundagar på Hordamuseet frå 7. april 2019!

VÅRPROGRAM med spanande og variert innhold knytt til tradisjonshandverk, berekraft og historie!

100% fast stilling som administrasjonskonsulent

Du er ofte den første man møter ved henvendelser til museet, og du vil arbeide med sentrale oppgaver i museets administrasjon. Søknadsfrist 29. mars 2019!

Ledig stilling som samlingsleder

Søknadsfrist 15. mars 2019.