Opplevelser

Omvisninger og vandringer

Holmen til Bergenhus – En reise gjennom storhetstid, forfall og gjenreisning
Bergenhus festning byr på mer enn 700 år med historie. Alt fra konger og dronninger, høvedsmenn og hardbarkede fanger har satt sine ben her opp gjennom tidene. Hør om stedets storhetstid, forfall og gjenreisning.
Daglige omvisninger. Varighet 45-60 min. 
Kjøp billetter her

Bergenhus – Fra kongsgård til militær festning
Utendørs vandring gjennom 950 år med historie fra Olav Kyrres Kristkirke til krigsminnene fra 2. verdenskrig. Vandringene går fra kong Håkon sin hall i den gamle kongsgården, gjennom kirkenes og klosterets områder og til kong Sverres festning.Hver fredag. Vandring, ca. 90 min. Oppmøte i borggården utenfor Håkonshallen.
Kjøp billetter her

Gyda sier du skal gå hjem – runer på Bryggens Museum
Runene snakker til oss, direkte fra middelalderen. Bergen har verdens største samling av runeinnskrifter fra denne perioden, her finnes alt fra handelsbrev, eiermerker, magiske formler, religiøse innskrifter, hemmelige meldinger, seksuelle hentydninger og fyllerør. Daglige omvisninger. Varighet 15-20 min.
Kjøp billetter her

Bryggen – Der Bergen ble en by
Bli kjent med middelalderens Bergen gjennom fantastiske arkeologiske funn fra “Under jorden” på Bryggens Museum. Utendørs vandring gjennom den gamle bebyggelsen på Bryggen og de gjemte ruinene av byens første rådhus. Hver onsdag. Vandring, ca. 90 min.
Kjøp billetter her

Kirke- og kongemakt
Historisk vandring med fokus på kirken og kongelige i middelalderens Bergen og byens vernehelgen St. Sunniva. Fra Bryggens Museum via Mariakirken og til Kristkirketomten, hvor flere av Norges konger og dronninger ble kronet og gravlagt i middelalderens domkirke. Hver mandag. Vandring, ca. 90 min. Oppmøte utenfor Bryggens Museum
Kjøp billetter her

I middelalderskomakernes fotspor
Skomakerne var uten sammenligning den mest dominerende håndverksgrupperingen i mid-delalderens Bergen. Fra 1330 hadde de tyske skomakerne i Vågsbunnen monopol, og skod-de seg godt på byens befolkning. Vandring, ca. 90 min. Oppmøte utenfor Bryggens Museum.
Kjøp billetter her

Middelalderbyen – fra Klosteret til Håkonshallen
Vi starter på Klosteret, der kong Øystein Magnusson grunnla Munkeliv kloster tidlig på 1100-tallet, og ender på Holmen ved Håkonshallen. På turen snakker vi om sporene etter middelalderbyen som er synlig i dag, og om det som en gang fantes. Vandring, ca. 90 min. Oppmøte ved statuen av Amalie Skram på klosteret. 
Kjøp billetter her

Anne Pedersdatters vei til heksebålet
Den 7. april 1590 ble Anne Pedersdatter brent på bålet etter å ha blitt dømt for trolldom. Vi følger henne på ferden fra Gamle Rådhus til Nordnes, der bålet ble tent. På veien snak-ker vi om hekseforfølgelsene i Norge på 15- og 1600-tallet. Vandring, ca. 100 min. Oppmøte utenfor Gamle Rådhus.
Kjøp billetter her

Skolemuseet – Den gamle Latinskolen
Bergens gamle latinskolebygning ble innviet i 1706 og er den eldste skolebygning vi har i Norge. Omvisningen tar for seg skolens fascinerende historie og vi kikker på interiørene og utstillingene i skoleavdelingen og rektorboligen. Varighet ca. 60 min. + kaffe i salongen.
Kjøp billetter her

Naturkundskab – En omvisning i skoleplansjer på Skolemuseet
Skolemuseet har en samling på omkring 1500 skoleplansjer, og i denne omvisningen presenteres en stort utvalg av naturfagplansjer. Varighet ca. 60 min. + kaffe i salongen.
Kjøp billetter her

300 meter Bergen – En vandring fra St. Jørgens Hospital til den gamle Latinskolen
Disse 300 meterne var en gang preget både av borgere, embetsfolk og fattigfolk. Her passerte begravelsesfølgene, og det var her bergenserne promenerte i lyse sommerkvelder.Vandring, ca. 90 min + kaffe i salongen. Oppmøte utenfor Lepramuseet.
Kjøp billetter her

Lepramuseet St. Jørgens Hospital – Vitenskap og menneskeverd
Forestill deg livet på det gamle hospitalet, lær mer om lepra og sykdommens utbredelse, la de inspirere av forskning og vitenskapelige gjennombrudd, og reflekter over hvordan sykdom kan være en like stor sosial utfordring som en medisinsk. Varighet 45-60 min. Oppmøte utenfor museet.
Kjøp billetter her

Damsgård Hovedgård – Rokokkohuset med hage
Damsgård Hovedgård ble oppført som lystgård i 1770-årene og regnes som en av Europas mest autentiske trebygninger fra denne perioden. Omvisningen tar for seg bygningshistorien, restaureringshistorien, de flotte interiørene og sammenhengen mellom hus og hage. Varighet ca. 45 min. Oppmøte på fremsiden av hovedgården. Billett til omvisning gir også adgang til hagen i hele dens åpningstid.
Kjøp billetter her

Livet på landsbygda – Bygningshistorisk avdeling på Hordamuseet
Hvordan var hverdagslivet for folk flest på landet på 1800-tallet? I klyngetunet ser vi på utviklingen i byggeskikk fra røykstove til lemstove, etterpå spaserer vi videre til landhan-delen og det gamle skolehuset fra den gangen bjørkeriset var et fast innslag på kateteret. Varighet ca. 45-60 min. Oppmøte på nedre del av publikumsparkeringen.
Kjøp billetter her

Spor fra fortiden – Fortidsminner og arkeologi på Hordamuseets uteområde
Området innerst i Fanafjorden har vært attraktivt for både jegere og tidlige bønder. Hør om menneskene som bodde her for tusenvis av år siden og bli kjent med fortidsminner som et digert langskipsnaust fra jernalderen og flere boplasser fra stein- og bronsealderen. Varighet ca. 60 min. Oppmøte på nedre del av publikumsparkeringen.
Kjøp billetter her

Temporære utstillinger 

Bryggens Museum
Hans Jørgen Brun – Mennesker – portretter gjennom 50 år
Daglig 11–15 

Rosenkrantztårnet
Utforsking av Norges flagg 2012–2021
Daglig 11–15 

Hagene i Bymuseet 

Lyststedet Damsgård Hovedgård
Bli kjent med historiske detaljer både når det gjelder plantevalg og hageelementer.
Kjøp billett til omvisning:
7. august kl. 13.00: Augusthagen
Varighet 45 min. Oppmøte på fremsiden av hovedgården.

Omvisninger i urtehagen ved Lepramuseet
Urtehagen ble etablert i 1993 og inneholder en rekke planter som har vært brukt som mat og medisin opp gjennom tiden. Meisterrot, kvann og nyserot – plantemagi og midtsommar Jordskokk, peparrot og toppløk – snart tid for å hauste i urtehagen.
Varighet 45-60 min. Oppmøte utenfor museet.
Kjøp billett til omvisning 15. august kl. 13.00

Omvisning i lystparken på Gamle Bergen Museum
Lystparken ved lyststedet Elsesro ble anlagt i første del av 1800-tallet og var i sin tid Bergens fineste romantiske landskapspark. Store deler av parken er der fremdeles.
Bli med på spasertur i Tønnes Rolfsens parklandskap.
Varighet 45-60 min. Oppmøte ved hovedporten.

Alvøen Hovedbygning – Lyststed og landemerke
Åpen hage hele sesongen

Hordamuseet – Bærekraftig tradisjoner
Åpent friluftsområde hele sesongen