60.3983383,5.322741899999983,14
SKJUL KART

Slemme gutter - de første skolehjemmene

Velkommen til mandagsforedrag 18. februar 2019 kl. 12 i Snekkerbrakken på Bergenhus Festning.
Se bildegalleri

Slemme gutter – de første skolehjemmene ved Baard Olav Skogrand

Da Ulfnæsøens Opdragelsesanstalt for vanartede og forvildede Gutter åpnet i oktober 1881, var det som den andre institusjonen i sitt slag her i landet. Oppdragelsesanstaltene, som fra 1900 gikk under betegnelsen skolehjem, skulle erstatte fengsel og tukthus for unge gutter med en mer human «opdragelse». De fleste av dem ble lagt på øyer, slik at guttene kunne isoleres fra omverdenen.

I dette foredraget skal vi se litt nærmere på denne historien. Bakgrunnen vil være Bymuseet tidligere utstilling om Slemme gutter, dokumentasjonsarbeidet vi gjorde, og ikke minst de erfaringene vi gjorde oss ved å lage utstilling om dette temaet.

Foredragene varer vanligvis fra 40-60 minutter.

Årskort i Bymuseet koster kr. 1000,-, med BT Fordel kr. 800,-. Kortet gir adgang til alle våre museer, arrangementer, foredrag, og konserter i hele 2019.

Last ned vinter/vår 2019 programmet her

Snekkerbrakken på Bergenhus Festning er lett å nå med offentlig kommunikasjon, og busstoppene på Bryggen, Bradbenken og Bontelabo er kun et steinkast unna. Bryggens Museum er stengt for rehabilitering til og med 22. mai 2019.

Se bildegalleri