60.3983383,5.322741899999983,14
SKJUL KART

J. C. Dahl og Lyder Sagene, om Håkonshallen og fortidsvern

Velkommen til mandagsforedrag 18. mars 2019 kl. 12 i Snekkerbrakken på Bergenhus Festning.
Se bildegalleri

J. C. Dahl og Lyder Sagene, om Håkonshallen og fortidsvern ved Tonje Haugland Sørensen.

Tonje Haugland Sørensen vil i dette foredraget ser nærmere på J. C. Dahl og Lyder Sagen arbeid for Håkonshallen, og på hvordan ideene om fortidsvern og kulturminner i Norge har sin opprinnelse nettopp i Bergen.

I 1842 ble Håkonshallen «gjenoppdaget» av Dahl og Sagen på deres vandring gjennom Bergen. I essayet «Historisk Vandring i Bergen og dens nærmeste Omægn», publisert i det antikvariske tidsskriftet URDA, skildrer de to gjennom tekst og bilder denne historiske bygningen og sine tanker om Bergen som et historisk landskap. For Dahl ble det også starten på en kamp om hallens rekonstruksjon og påfølgende rolle som historisk og nasjonalt monument.

Tonje Haugland Sørensen er post-doc ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved UiB. Hun jobber med kunst og visuell kultur, med en hovedvekt på resepsjon av historie og historiografiske spørsmål.

Velkommen til våre populære mandagsforedrag som denne sesongen holdes i Snekkerbrakken på Bergenhus Festning mandager kl. 12. Bryggens Museum er stengt for rehabilitering til og med 22. mai 2019. Dette er interessante populærvitenskapelige foredrag holdt av svært dyktige foredragsholdere. Foredragene varer vanligvis fra 40-60 minutter.
Snekkerbrakken på Bergenhus Festning er lett å nå med offentlig kommunikasjon, og busstoppene på Bryggen, Bradbenken og Bontelabo er kun et steinkast unna.

Foredragene er svært godt besøkt, og fra tid til annen er det fullt. Det kan derfor lønne seg å være tidlig ute om det er et tema som du er spesielt interessert i.

Last ned vinter/vår 2019 programmet her

Se bildegalleri