60.3983383,5.322741899999983,14
SKJUL KART
Foredrag / Bryggens Museum

En fortelling om Donnybrook kirkegård i Dublin

Se bildegalleri

Velkommen til årets siste mandagsforedrag 2. desember 2019 kl. 12 i Snekkerbrakken på Bergenhus Festning.

Hva kan en protestantisk og en katolsk kirkegård fortelle oss? En fortelling om Donnybrook kirkegård i Dublin ved Gøril Eline Nordtvedt.

I bydelen Donnybrook sør for Dublin ligger en kirkegård. Gjerne ikke så uvanlig, men likevel veldig interessant om man ser på historien bak både Donnybrook, stedsnavnet og kirkegården selv. Hva kan en kirkegård fortelle oss om livet som var levd for flere hundre år siden? Hva kan den fortelle oss om utviklingen av en bydel? Og i et land hvor skillet mellom protestantisk og katolsk tro er så sterk, hva kan en protestantisk kirkegård fortelle oss? Ved siden av Donnybrook kirkegård er et kloster. Nå er det i bruk som aldershjem og drives av den aldrende nonneordenen Magdalene Sisters of Charity. Også de har en kirkegård. Hva kan den fortelle oss om det lukkede, katolske miljøet som eksisterte side om side med den voksende bydelen?

I dette foredraget, som er basert på masteroppgaven "An archaeological study of Donnybrook graveyard from its foundation to present time" prøver Gøril Nordtvedt å gi svar på noen av disse spørsmålene.

Gøril Nordtvedt er utdannet arkeolog ved University College Dublin. Etter å ha jobbet i en årrekke som daglig leder i Fortidsminneforeningen Hordaland avdeling, har hun nylig etablert sin egen bedrift, Kulturminnedok, hvor hun tilbyr konsulenttjenester innen kulturminnesektoren.

Foredragene er svært godt besøkt, og fra tid til annen er det fullt. Varighet 40-60 minutter. Det kan derfor lønne seg å være tidlig ute om det er et tema som du er spesielt interessert i.  

Vi trekker to årskort og gir alle besøkende til årets siste mandagsforedrag en gratisbillett!

Det blir gratis servering av julebrødskive med brunost! Vi takker alle som har fulgt oss gjennom høstens foredragsrekke og ønsker en fin adventstid.

Velkommen til nye foredrag i januar 2020! 

Se bildegalleri