60.3983383,5.322741899999983,14
Foredrag / Bryggens Museum

Kong Eirik Magnusson; siste konge i Bergen og far til jomfruen fra Norge

Se bildegalleri

Velkommen til mandagsforedrag 11. november 2019 kl. 12 på Bergenhus Festningsmuseum.

Kong Eirik Magnusson; siste konge i Bergen og far til jomfruen fra Norge ved Knut Høiaas

9. mai 1280 døde kong Magnus Lagabøte i Bergen, hans eldste sønn, Eirik Magnusson, ble dermed ny kongen av Norge. Kongen var enda ikke fylt 12 år. Som umyndig konge kom formynderstyret til å sette preg på den første delen av hans regjeringstid. Kong Eirik fikk senere tilnavnet Eirik prestehater, men selv hadde han et relativt godt forhold til kirken, formynderstyret hans kom derimot på kant med kirken, særlig med erkebiskop Eirik Raude. Eirik fikk i sitt første ekteskap med prinsesse Margaret Alexandersdatter av Skottland, datteren Margrete Eiriksdatter, senere kjent som den norske jomfruen – tronarving til Skottland.

Eirik er den kongen vi kan knytte sterkest til Bergen. Ved byggingen av den såkalte fruerstuen på Holmen, fikk middelaldernes kongeslott i Bergen sin største utstrekning. 13.juli 1299 døde kongen i Bergen.

Hans lillebror, Håkon Magnusson, blir ny konge i landet. Håkon har fram til dette vært Hertug med sete i Oslo, gradvis ser vi at Oslo overtar flere av de funksjonene Bergen tidligere har hatt.

Foredragene er svært godt besøkt, og fra tid til annen er det fullt. Varighet 40-60 minutter. Det kan derfor lønne seg å være tidlig ute om det er et tema som du er spesielt interessert i.

Last ned høstens program her

Se bildegalleri

Andre opplevelser på Bryggens Museum: