60.3983383,5.322741899999983,14
SKJUL KART
Foredrag / Bryggens Museum

Skeiv historie fra middelalderen til i dag

Se bildegalleri

Velkommen til mandagsforedrag 16. september 2019 kl. 12 i Snekkerbrakken på Bergenhus Festning.

Skeiv historie fra Norge og Bergen, fra middelalderen til idag ved Hannah Gillow-Kloster

I 1693 fortalte sagdrengen Aron en domstol i Kragerø at om han ikke hadde omgang med andre menn, “befvet” han som et ospeløv. I 1781 erklærte Jens, som var døpt Marie, at hen kunne “henhøre til begge Deele”, da hen ble spurt om hen var mann eller kvinne. I Bergen i 1895 ble Ågot Neteland diagnostisert som “et tilfælde af homosexualitet hos en kvinde”. Historien er full av personer som har brutt med sin tids normer for kjønn og seksualitet, men som ofte har blitt glemt eller usynliggjort når den offisielle historien fortelles. Skeivt arkiv er det nasjonale arkivet for historien om kjønns- og seksualitetsmangfold i Norge.

I dette foredraget forteller faglig leder Hannah Gillow-Kloster om den spennende og varierte historien, fra vikingtiden, via besynderlige ekteskap mellom fruentimmer, høyesterettssaker om kunstige mannlige lem, en bergensk billedhugger, de første norske homoorganisasjonene og frem til i dag.

Foredragene er svært godt besøkt, og fra tid til annen er det fullt. Varighet 40-60 minutter. Det kan derfor lønne seg å være tidlig ute om det er et tema som du er spesielt interessert i.

Last ned høstens program her.

Se bildegalleri

Andre opplevelser på Bryggens Museum: