60.3983383,5.322741899999983,14
Foredrag / Bryggens Museum

Konrad Birkhaug og hans livsfarlige innsats under aksjonen i Telavåg 1942

Se bildegalleri

Velkommen til mandagsforedrag 23. september 2019 kl. 12 i Snekkerbrakken på Bergenhus Festning.

Konrad Birkhaug og hans livsfarlige innsats under aksjonen i Telavåg 1942 ved Ole Didrik Lærum

Konrad Birkhaug (|1892-1980) var en internasjonalt kjent mikrobiolog og tuberkuloseforsker, utdannet i USA, og leder for BCG-laboratoriet ved Chr. Michelsens Institutt i Bergen i årene 1936-1946. I 1942 gikk tyskerne til aksjon i Telavåg for å komme den norske motstandsbevegelsen og Nordsjøfarten til livs. Det kom til kamp, og flere tyskere falt. Som hevn arresterte tyskerne hele befolkningen. Kvinner og barn ble midlertidig internert på Storetveit skole, mens mennene ble sendt til konsentrasjonsleir i Tyskland. Meningen var at kvinnene og barna skulle sendes etter, men så brøt det ut epidemier med skarlagensfeber og difteri. Så lenge de var smittefarlige kunne de ikke sendes.

Birkhaug var da leder for Røde Kors på Vestlandet, og sammen med annet helsepersonell stod han for hjelpearbeidet blant de internerte. Dessuten hadde han ansvaret for å ta bakterieprøver fra barna. Gjennom et farlig dobbeltspill viste han at prøvene hadde positiv reaksjon. Siden ble kvinnene og barna internert på Framnes ved Norheimsund i påvente av at de skulle bli smittefrie. Herfra slapp de fri i 1944, men tyskerne hadde brent og rasert alle hus på Telavåg, så det tok lang tid før de kunne flytte hjem igjen.

Ole Didrik Lærum, som stod Birkhaug nær og har tatt vare på arkivet etter ham, forteller her om Birkhaugs eventyrlige liv i inn- og utland, og om Telavåghistorien som et mørkt kapitel i nazistenes okkupasjon av Norge under den andre verdenskrigen.

Foredragene er svært godt besøkt, og fra tid til annen er det fullt. Varighet 40-60 minutter. Det kan derfor lønne seg å være tidlig ute om det er et tema som du er spesielt interessert i.

Last ned høstens program her.

Se bildegalleri

Andre opplevelser på Bryggens Museum: