60.4000024,5.3185407,15
SKJUL KART
Foredrag / Bryggens Museum

Ei dronning verdig Bergen by

Velkommen til mandagsforedrag på Bryggens Museum, mandag 1. mars 2021 kl. 12 på Bryggens Museum! Foredraget kan også strømmes.
Se bildegalleri

Kjøp billett til mandagsforedragene her

Alle foredrag starter kl. 12 i auditoriet på Bryggens Museum, varighet 45-60 minutter.

Auditoriet er utstyrt med teleslynge. Det tas forbehold om endringer i programmet. Entrè kr 120/BT Fordel kr 100/Gratis med Bymuseets årskort.

Kjøp billett til strømmet foredrag her

Vi direktesender alle foredrag på Internett slik at du kan se foredraget i sanntid hjemme i din egen stue på en datamaskin eller på telefonen.

Alle foredrag blir strømmet via Bymuseets egen lenke som sendes ut på en epost til de som har billett ca 30 minutter før foredraget starter. Strømming kr. 50/Gratis med Bymuseets årskort.

Ei dronning verdig Bergen by. Om St. Sunniva som Bergens vernehelgen ved Alf Tore Hommedal

Den 7. september 2020 var det 850-år sidan helgenskrinet med leivningane av helgendronninga Sunniva i 1170 vart overført frå Selja til Bergen (Sunnivas «translatio»).

Skrinet, som stod i den dåverande domkyrkja på det noverande Bergenhus, var deretter i gode 360 år eit kostesamt klenodium i byen.

Kven var denne legendariske irskfødde dronninga som ikkje berre vart vernehelgen for Bergen by og bispedøme, men som også er Noregs kvinnelege vernehelgen?

Sankta Sunniva frå Granvin kyrkje, truleg eit nordtysk arbeid frå ca. 1460.

Sunniva står med helgenglorie og dronningkrone. I venstre armkroken held ho ei steinblokk som ho peikar på med høgre handa. Dette er for å minna om at ho og fylgjet hennar leid martyrdøden ved at fjellet rasa ned over dei på Selja.

Altarskapet står no i Kyrkjeutstillinga ved Universitetsmuseet i Bergen. Foto: Svein Skare, Universitetsmuseet i Bergen.

Last ned/skriv ut mandagsforedragsfolder her

Bymuseet tar smittevern på største alvor og planlegger nøye for å kunne avholde alle våre arrangementer på en trygg måte, i tråd med myndighetenes påbud.

For å gi deg en trygg og god opplevelse har vi begrenset antall personer i museene. Desinfeksjonsmiddel tilbys og vi har gode renholdsrutiner.

Se bildegalleri