60.4000024,5.3185407,15
SKJUL KART
Foredrag / Bryggens Museum

Velkommen til mandagsforedrag på Bryggens Museum, mandag 8. mars 2021 kl. 12! Foredraget kan også strømmes.
Se bildegalleri

Kjøp billett til mandagsforedragene her

Alle foredrag starter kl. 12 i auditoriet på Bryggens Museum, varighet 45-60 minutter.

Auditoriet er utstyrt med teleslynge. Det tas forbehold om endringer i programmet. Entrè kr 120/BT Fordel kr 100/Gratis med Bymuseets årskort.

Kjøp billett til strømmet foredrag her

Vi direktesender alle foredrag på Internett slik at du kan se foredraget i sanntid hjemme i din egen stue på en datamaskin eller på telefonen.

Alle foredrag blir strømmet via Bymuseets egen lenke som sendes ut på en epost til de som har billett ca 30 minutter før foredraget starter. Strømming kr. 50/Gratis med Bymuseets årskort.

Kari Knudsdatter - Ei utruleg historie om løgn, sex, drap og besøk av djevelen i Hardanger på 1760-talet ved Jørn Øyrehagen Sunde

Kari Knudsdatter tok livet av fire av sine fem barn, deltok då elskaren drep kona si for å gifta seg med henne, laug gong på gong for prost, fut, sorenskrivar og lagmann, fortalte ei utruleg historie om korleis ho vart besøkt av djevelen eller hans utsendingar, men song salmar og ville lesa i Bibelen når ho sat i fengsel.

Det er vanskeleg å seia seg usamd når sorenskrivaren sa at "Et større Excempel paa Een u-guudelig, løsagtig, horagtig og mordisk Barne-Moder end denne Jndstevnte Kari Knudsdatter, er vel ej hørtes i de første 100de Aar."

Men var det bare tale om vondskap, eller var det noko i samfunnet som gjorde at slik vondskap kunne få veksa fram og utfalda seg? Var det fleire skuldige i denne saka enn Kari Knudsdatter?

Jørn Øyrehagen Sunde (f. 1972) er professor ved Institutt for offentleg rett, Universitetet i Oslo, forskar ved Museet Baroniet Rosendal og Nasjonalbiblioteket. Han arbeider særleg innan fagfelta rettshistorie og komparativ rett, og leiar ulike prosjekt om Landslova av 1274, er medleiar på Politirettshistorieprosjektet 1689-2019, og leiar Forskargruppa for Rett, samfunn og historisk endring.

Jørn Øyrehagen Sunde har redigert 12 bøker og sjølv skrive Speculum legale – rettsspegelen (2005), Den juridiske komedien (2007) og Høgsteretts historie 1965-2015 (2015).

Last ned/skriv ut mandagsforedragsfolder her

Bymuseet tar smittevern på største alvor og planlegger nøye for å kunne avholde alle våre arrangementer på en trygg måte, i tråd med myndighetenes påbud.

For å gi deg en trygg og god opplevelse har vi begrenset antall personer i museene. Desinfeksjonsmiddel tilbys og vi har gode renholdsrutiner.

Se bildegalleri