Aktiviteter / Bymuseets vandringer

Bergenhus - fra kongsgård til militær festning

Bli med på en utendørs vandring gjennom 950 år med historie fra Olav Kyrres Kristkirke til krigsminnene fra 2. verdenskrig!
Se bildegalleri

Kjøp billett til vandringen Bergenhus - fra kongsgård til militær festning her

På denne vandringen rundt på området blir du bedre kjent med Bergenhus festnings lange og interessante historie helt fra middelalderen og frem til vår egen tid - en historie som fortelles gjennom stående bygninger og bygningsrester, arkeologiske funn og skriftlige kilder.

I middelalderen gikk dette området under navnet Holmen og huset både kirkesenter og kongsgård. Her lå blant annet byens domkirke, bispesetet og kloster. Byens første skole, Katedralskolen, lå også her. Øystein Magnusson flyttet kongsgården fra Alrekstad og hit på 1100-tallet. På 1200-tallet blir Håkonshallen og Rosenkrantztårnet bygget, og de står der enda den dag i dag. Ruiner etter andre bygninger fra kongenes tid er synlig i terrenget.

På 1500-tallet ble området omgjort til et festningsområde og navnet Bergenhus ble tatt i bruk. Store endringer på hele området ble satt i gang og flere av middelalderens flotte bygninger måtte vike plass. De bygningene som fikk stå, stod til nedfalls.

På 1800-tallet ble Håkonshallen gjenoppdaget, den hadde da gjennom århundrene som hadde gått siden den huset kongelige blant annet vært bruk som magasin.

Bli med og lær mer om områdets komplekse historie gjennom mer enn 750 år!

Vandringen går utendørs, vi anbefaler derfor passende yttertøy og gode sko. Turen er utfordrende for rullestolbrukere og barnevogn på grunn av trapper og begrenset tilgjengelighet ved noen av stoppestedene. Hund er ikke tillatt på vandringen.

Vi tar smittevernregler og tiltak på alvor. For å gi publikum en trygg og god opplevelse har vi begrenset antall personer i museet, hold minimum 1 meter avstand. Desinfeksjonsmiddel tilbys. Nærmere informasjon får du på museet ved ankomst. Anbefalt bruk av munnbind.

Se bildegalleri