"Det lille slottet"
Det er med glede vi presenterer dette flotte, klassiske lyststedet og dets hager. På 1700-tallet var Bergen en stor, travel og rik by. Byens overklasse tok til seg trender fra kontinentet, og slo seg opp med herskapelige lyststeder i landlige omgivelser. Omkring år 1800 fantes det rundt 70 slike lyststeder i landområdene rundt Bergen by, og Damsgård var det flotteste.
Damsgård hovedgård, slik den fremstår i dag, ble oppført i 1770-årene for generalkrigskommisær og generaltollforvalter Joachim Christian Geelmuyden (1730 - 95). Geelmuyden ble adlet i 1783, og tok navnet Gyldenkrantz. Huset han bygget på Damsgård regnes ennå som rokokkoarkitekturens hovedverk i tre i Norge, det er også kanskje Europas mest autentiske trebygning fra denne perioden.
I 1796 ble hovedgården solgt til hoffagent Herman Didrich Janson (1757 - 1822). Jansonfamilien ble boende på Damsgård til 1983, og for mange er Jansongården et vel så kjent navn som Damsgård hovedgård. Staten og Bergen kommune kjøpte i 1983 Damsgård hovedgård for å bevare den som kulturhistorisk minnesmerke. I perioden 1983– 1993 ble de beste ressurser tatt i bruk for å gi hele anlegget en omfattende sikring, konservering, restaurering og gjenskaping. I dag fremstår hovedgården som et enestående bilde av et bergensk lyststed på 1700- og 1800-tallet.
På grunn av retningslinjer for avstand kan vi dessverre ikke ta gjester inn i huset, men i løpet av et besøk kan du nyte synet av lystgården utvendig og besøke de fantastiske hagene. I hageutstillingen i henholdsvis fruens og herrens hager er det mye som gleder både øynene og andre sanser. Hagene er gjenskapt slik de kan ha vært i 1780-årene og både form, innhold og driften i de to hagene er vel verdt oppmerksomhet.
Gjennom sommeren vil det annonseres hageomvisninger.
Man kan også bestille en egen utendørs omvisning med fokus både på lyststedet, arkitekturen og hageanlegget - tidspunkt og pris etter avtale. Den "engelske" parken bak hovedbygningen er åpen for besøk når som helst, det samme er marken foran den flotte rokokkofasaden.
Velkommen til Damsgård Hovedgård med fruens og herrens hage!