60.39932427890707,5.318112373352051,14
SKJUL KART
Aktiviteter / Håkonshallen

Bergenhus - fra kongsgård til militær festning

Utendørs vandring tirsdag, onsdag og torsdag kl. 14. Bli med på en vandring gjennom 950 år med historie fra Olav Kyrres Kristkirke til krigsminnene fra 2. verdenskrig.
Se bildegalleri

Velkommen til historisk vandring på Bergenhus festning.

Vi starter i Håkonshallen, selve symbolet på den norske staten i høymiddelalderen, her har det vært bryllupsfester og kroningsfester på 1200-tallet. Deretter går vi ut i borggården, og snakker om de bygningene som finnes nå, og de bygningene som engang preget området. På 1200-tallet var dette området som ble kalt Holmen ikke bare kongelig senter og slott i landet, men også det kirkelige senteret på Vestlandet. Utenfor borggården møter vi både middelalderbygninger, og krigsminner fra 2.verdenskrig. Vi tar en tur innom tomten der den Store Kristkirken, byens domkirke i middelalderen, lå. Her ble mange av den tids kongelig begravd. Det fantes også et kloster på dette området, og byens eldste kjente nabokrangel var mellom disse munkene og prestene i domkirken.

Til slutt går vi opp til Sverresborg. Sverresborg var den andre steinfestningen som ble bygget i Norge, og denne var sentral i forbindelse med borgerkrigene på 11- og 1200-tallet. Dagens festning ble ombygget i forbindelse med Napoleonskrigene tidlig på 1800-tallet.

Kjøp billetter til vandring for barn (passer også for voksne) på Bergenhus festning her

Se bildegalleri