60.39932427890707,5.318112373352051,14
SKJUL KART
Aktiviteter / Foredrag / Håkonshallen

Historier en konge verdig!

Gjennom fortellinger om kongsgården på Holmen kombinert med høytlesning fra datidens litterære verker kommer fortiden til live.
Se bildegalleri

For 800 år siden var Kongsgården på Holmen kongenes hovedsete i Norge.

Et stort hoff og presteskap holdt til her, og på initiativ fra kong Håkon Håkonsens ble det oversatt både franske og engelske ridderomaner her. Fra Island kom verk som Snorres kongesagaer og Voluspå, og Kongespeilet ble antagelig skrevet for kong Håkon Håkonssons sønner, lest av kongen og hoffet.

Nå lyder fortellingen atter en gang i hallene. Blant levende lys i den mellomste etasjen i Håkonshallen, hvor administrasjonen og kongens råd møttes, inviterer museumspedagog Knut Høiaas og skuespiller Lars Voss Sørhus til en reise tilbake til 1200- tallets Bjørgvin og kongenes hoff.

Gjennom fortellinger om kongsgården på Holmen kombinert med høytlesning fra datidens litterære verker kommer fortiden til live.

Varighet ca 90 minutter. Enkel servering.

Voksne kr. 200. Barn og studenter kr.100. BT Fordel 25% rabatt for inntil 2 voksne. Gratis med Bymuseets årskort. Ledsagerbevis.

 

Kjøp billetter til Historier en konge verdig: Kongespeilet - slik skapes konger her!


Torsdag: 11. mars kl. 19:30: Voluspå - Den norrøne arven reddes

Voluspå betyr Volva sin spådom. Volven er en spåkvinne. Dette er et gudedikt fra den eldre Edda. Det er sannsynligvis diktet i brytningstiden mellom norrøn og kristen mytologi på 900-tallet enten i Norge eller på Island, og er skrevet ned på Island rundt år 1200.

Kjøp billetter til Historier en konge verdig: Voluspå - Den norrøne arven reddes her!

 

Torsdag 8. april kl. 19:30: Tristram og Isond - Europas ridderidealer når Norge

Tristram og Isond; ridderfortellingene blir norsk. I 1226 fikk en munk i oppdrag, fra den unge kong Håkon Håkonsson, å oversette en klassisk ridderfortelling til norsk. Fortellingen ble nedtegnet i Bretagne på 1100-tallet, og er et klassisk kjærlighetsdrama.

Kjøp billetter til Historier en konge verdig: Europas ridderidealer når Norge her!

Se bildegalleri